preskoči na sadržaj
Vijesti

8. SIMULIRANA SJEDNICA HRVATSKOG SABORA ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA

Zakon o zaštiti životinja, NN 102/17, 32/19

19. travnja 2021. godine s početkom u 12.00 sati putem videokonferencije održana je sjednica u Sabornici. Pozdravni govor je održao predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Učenici naše škole sudjelovali su u svojstvu Kluba zastupnika pod nazivom Jelen Lopatar: Leonarda Fišer – govornik, Valerija Zagoršćak – replika i Nikolina Mihajlović – replika. Mentor učenicima je Jasminka Berend, prof.

Simulirajući zastupnički rad u Hrvatskom saboru učenici su na neposredan način usvojili znanja o proceduri donošenja zakona i ulozi građana u radu najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela Republike Hrvatske.

Zakon o zaštiti životinja su učenici razmatrali kao Prijedlog i konačni prijedlog zakona o kojem je provedena objedinjenu raspravu u prvom i drugom čitanju (hitni postupak): iznošenjem stajališta radnih tijela, raspravama u ime klubova zastupnika i pojedinačnim raspravama te iznošenjem, raspravom i glasovanjem o amandmanima, sve do odlučivanja/glasovanja o tekstu konačnog prijedloga zakona, tj. donošenja zakona.


Odgojno-obrazovni ishodi ostvaruju se u sklopu kurikuluma nastavnog predmeta Politika i gospodarstvo u povezanosti s drugim predmetima i međupredmetnim temama.

Leonardin govor donosimo u cijelosti, a sjednicu možete pogledati na poveznici:

https://youtu.be/Ku0SDaZ43EU

„Poštovani predsjedniče, poštovani zastupnici,

moje je ime Leonarda Fišer, učenica sam trećeg razreda i dolazim iz Druge srednje škole Beli Manastir te vam se obraćam u ime Kluba zastupnika  Jelen lopatar.

Osvrnut ću se na Drugi dio odredbe o zaštiti životinja, članak 11 „Uvjeti o usmrćivanju životinja“ u Zakonu o zaštiti životinja te predložiti  nekoliko promjena u njemu.

Predlažem promjenu u točki 11 stavak 1: zabrana ubijanja životinja u svrhu rada ili obrazovanja na izoliranim organima, tkivima i trupovima u tu svrhu usmrćenje životinje ili njeno veliko smanjenje. Potrebno je omogućiti uvjete imitacije nužnog materijala bez ubijanja i nanošenja boli životinji u svrhu rada ili obrazovanja.

Potpuno ukloniti točku 15 stavak 1 koji dopušta ubijanje zdrave životinje jer se nije iskoristila za pokus te se zbog toga smatra suvišnom. Predlažem detaljno prethodno istraživanje o potrebnom broju životinja za pokuse kako bi broj mogućih viškova dosegao minimum. Ako do viškova ipak dođe trebalo bi se pobrinuti za smještaj životinje u sklonište ili udomljavanje iste.

Isto tako smatram kako je nužno ukloniti točku 16 tj. potpuno zabraniti ubijanje viška jednodnevnih pilića ukoliko su zdravi te ih tako spasiti nepotrebne boli i patnje.

Dakle, potrebno je omogućiti osposobljavanje volontera sa prethodnim iskustvom u radu sa životinjama, omogućiti im provjere o udomljavanju viška životinja te vođenje evidencije i dokumentacije od strane inspektorata. Na taj način država bi imala najmanji mogući trošak, a životinje bi mogle živjeti bez boli i patnje.

Nemojmo zaboraviti  4. listopad - Svjetski dan životinja i sjetimo se da su životinje živa bića te razvijajmo od najranije dobi osjećaj za druga živa bića!

 AMANDMAN/I

  • Na Zakon o zaštiti životinja, Nar. nov. 102/2017. 

Drugi dio Zakona o zaštiti životinja – Uvjeti za usmrćivanje životinja

Članak 11. točka 16. stavak 1 – usmrćivanje jednodnevnih pilića zbog viška ili embrija u kokošjim jajima; ukinuti članak te tako ne izlagati životinje boli i patnji.

Članak 11. točka 11. stavak 1 – usmrćivanje životinja u svrhu rada ili obrazovanja; zabraniti, svesti na minimum, omogućiti vjerne imitacije

Potpuno ukloniti točku 15 stavak 1 istog članka koji dopušta ubijanje zdrave životinje jer se nije iskoristila za pokus te se zbog toga smatra suvišnom.“

Donosimo i nekoliko fotografija.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivana Štibi   datum: 27. 4. 2021.

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Priručnik

Priručnik za pomoćnike u nastavi za rad s djecom s teškoćama

Priloženi dokumenti:
ucimo zajedno FINAL.PDF


 

Korisni linkovi
Državna matura

Ekonomisti

Facebook
 • Škola


Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 3. 2013.

Ukupno: 297003
preskoči na navigaciju