2019-10-21 12:09:00

OBILJEŽAVANJE DANA JABUKA

Dan jabuka obilježava se od 1990. godine i to 20. ili 21. listopada na inicijativu organizacije Common Ground iz Londona. Cilj je obilježavanja Dana jabuka ukazati na njezine zdravstvene kvalitete i bogatstvo sorti jabuke. Ubrzo je ova inicijativa prodrla i izvan Velike Britanije pa tako i kod nas.
 

Prema podatcima Hrvatske gospodarske komore, prosječna potrošnja jabuka po stanovniku u Republici Hrvatskoj iznosi 15 kg godišnje. Jabuka spada među namirnice najkorisnije zdravlju: bogata je vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta-karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. U jabuci ima 85-90 % vode pa stoga uspješno gasi žeđ. Također je vrlo korisna za jačanje imunološkog sustava organizma. Učinkovita je u borbi protiv virusa i bakterija i smanjuje rizik pojave raka debelog crijeva.
Jabuka također pozitivno utječe na bubrege, jetru i žuč. Kalcij i fosfor iznimno su zdravi za zube i kosti. Pomažu u sprečavanju karijesa čak bolje nego pranje zuba. Kalij potpomaže gubitku suvišnih kilograma jer potiče izlučivanje viška tekućine iz tijela. Karotin štiti od štetnog utjecaja UV-zraka.

Zbog svega navedenog, neka je sretan Dan jabuka svima! Ne samo na Dan jabuka, nego svaki dan!

Obilježavanje dana jabuka vodi profesorica Sofija Radojčić.


Druga srednja škola Beli Manastir