2021-10-21 12:59:49

Projekt Obilježavanje Dana ljudskih prava

Razvoj i utjecaj tehnologije na naš svakodnevni život, zamke virtualnog svijeta, društvene mreže i virtualno nasilje potaknulo nas je na promišljane kako obilježiti Dan ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca svake godine.

Pravo na odmor i slobodno vrijeme sadržano je u pravnim dokumentima te tako i u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima te u Deklaraciji o pravima djeteta.

Učenici zanimanja upravni referent i frizer radili su intervjue s osobama treće životne dobi, svojim bakama i djedovima uz poštivanje epidemioloških mjera. Željeli smo saznati kao se slobodno vrijeme provodilo prije, kakvu poruku imaju osobe treće životne dobi za mladež i slično. Iz intervjua izdvajamo:

„Ja sam u svojoj mladosti imala manje vremena nego današnji mladi, ali sam jako uživala u njemu. Išla sam u školu i igrala s društvom. Ali najviše sam voljela raditi ručni rad (vez).“ (baka Kata, 71 godina)

„Moji prijatelji i ja smo se bavili folklorom i više smo se družili i zabavljali. Najdraže mi je bilo ići na prelo, gdje sam radila ručne radove, tkala, čijala perje i učila sam praviti šokačke nošnje“. (baka Mara, 85 godina)

„Ja sam u slobodno vrijeme jahao konja, čuvao sam krave…“(djed Stjepan, 78 godina)

„Godinama sam se bavio nogometom i bio jedan od najboljih nogometaša Baranje. I danas sam aktivan, ne više fizički kao igrač, ali na druge načine pomažem i bodrim svoj klub.“ (djed Rodoljub, 80 godina)

Smatraju kako mladež provodi slobodno vrijeme na mobitelu i društvenim mrežama te kako trebaju više vremena provoditi na svježem zraku, s obitelji i prijateljima.

A naši učenici su pisanjem eseja otkrili kako nisu samo na društvenim mrežama ili mobitelu: bave se sportom, igraju se s mlađom braćom, šetaju, skrbe o okolišu, zapovjednici su u DVD – u, voze bicikl, pišu, uče strane jezike, druže se s prijateljima, igraju društvene igre…

Učenici su proveli jedan dan s bakama i djedovima kako su ga oni provodili u njihovim godinama, tako je Valentina pokušala naučiti plesti šal, no kako kaže baka joj je puno objašnjavala, ali nije naučila jer je to teško, Ronaldo je pekao kolače i pokušao s ručnim radom, Andreja se, kao i Natalia okušala u kuhanju, Ana je vezla jastučnice uspješno, plela manje uspješno.

Učenica Anamarija rado provodi slobodno vrijeme u DVD – Popovac kao zapovjednik svojega tima te sudjeluje na brojnim natjecanjima, često volontira.

Komentar dana u provedbi Prava na slobodno vrijeme bake i učenice Ane donosimo u cijelosti:

Baka i ja zajedno smo provele dan tako da me ona pokušala naučiti štrikati (nažalost neuspješno) i šivati jastučnice (uspješno).

Baka je prokomentirala naš dan: „Sretna sam što sam sa svojom unukom Anom provela jedan dan, u posljednje vrijeme ne provodimo toliko vremena zajedno jer Ana ima puno obveza te tu i tamo popričamo malo. Pokušala sam ju naučiti štrikati, no baš joj i nije išlo, želim ju naučiti štrikati jer vidim da ima želju da to nauči. A što se tiče šivanja jastučnice, sa time sam jako zadovoljna i ponosna sam na nju, jer je to brzo shvatila i dosta posla oko toga već napravila. Osim toga sretna sam što smo se ja i ona lijepo ispričale i nasmijale.“

Također i ja želim dati kratak komentar: Želim da me baka nauči štrikati, a već smo se i dogovorile da ćemo ponoviti jedan ovakav dan da me nauči, iako se nadam da se biti još puno takvih dana. Jastučnicu sam odlučila dovršiti kada budem imala vremena te kada ju dovršim staviti na jastuk i u moju sobu. Ono što sam još shvatila i odlučila popraviti je vrijeme provedeno s bakom, ali i s djedom. Povremeno ću svoje slobodno vrijeme provoditi samo s njima jer vidim da im je drago kada mogu razgovarati s nekim.

Donosimo i nekoliko fotografija.

Mentor učenicima je Jasminka Berend, prof.


Druga srednja škola Beli Manastir