2022-03-30 10:33:41

9. SIMULIRANA SJEDNICA HRVATSKOG SABORA ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA

Zakon o suzbijanju diskriminacije („NN“ br. 85/2008, 112/2012)

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je 9. simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola koja se održala 28. ožujka 2022. godine, online.

Pozdravni je govor  održao predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Učenici - zastupnici su simulirali rad sjednice Sabora iznošenjem stajališta radnih tijela, raspravama u ime klubova zastupnika i pojedinačnim raspravama, iznošenjem, raspravom i glasovanjem o amandmanima te glasovanjem o tekstu konačnog prijedloga zakona i donošenja zakona.

 

Neposrednim načinom učenici su usvojili znanja o zakonodavnoj proceduri i tijeku donošenja zakona, što je neprocjenjivo iskustvo za svakog pojedinog učenika u podizanju razine znanja o najvišem predstavničkom i zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske te razumijevanju njegove uloge u životu građana.

Odgojno-obrazovni ishodi ostvaruju se u sklopu kurikuluma nastavnog predmeta Politika i gospodarstvo u povezanosti s drugim predmetima i međupredmetnim temama.

Naša je škola sudjelovala u svojstvu Kluba zastupnika Druge srednje škole Beli Manastir: Anamarija Knez (govornik u ime Kluba zastupnika), Manuela Brkljačić (govornik u ime Kluba zastupnika), Viktorija Hranić (replika na pojedinačni govor), Ana Jednašić (zastupnik) i Lea Mikulić (izvjestitelj).

Mentor učenicima: Jasminka Berend, prof


Druga srednja škola Beli Manastir