Obrazovni programi

Četverogodišnji programi obrazovanja:

Upravni referent

Upravni referent je četverogodišnji obrazovni program koji priprema učenike za rad u državnoj upravi, javnim službama i pravnim poslovima. Program uključuje učenje o osnovama prava, javne uprave, vođenja administrativnih postupaka, te primjene zakonskih propisa i regulativa. Učenici stječu znanja iz vođenja uredskog poslovanja, službene komunikacije, arhiviranja, te korištenja informatičkih alata za administrativne poslove. Praktični dio nastave provodi se kroz simulacije administrativnih poslova, simulirana suđenja i različite projekte. Po završetku programa, učenici su osposobljeni za obavljanje administrativnih i uredskih poslova u različitim državnim i privatnim institucijama ili nastavak obrazovanja na visokim školama i fakultetima.

Hotelijersko-turistički tehničar

Hotelijersko-turistički tehničar je četverogodišnji obrazovni program koji priprema učenike za rad u hotelijerstvu, turizmu i srodnim uslužnim djelatnostima. Program obuhvaća učenje stranih jezika, poznavanje turističkih destinacija, hotelijerskih operacija, kao i organizaciju turističkih aranžmana. Učenici stječu znanja o vođenju hotelskih objekata, pružanju kvalitetne usluge gostima te razvoju i promociji turističkih proizvoda. Nastava uključuje teorijske i praktične predmete. Završetkom ovog programa učenici stječu kvalifikacije za rad u različitim sektorima turizma i hotelijerstva ili nastavak obrazovanja na višim školama i fakultetima.

Veterinarski tehničar

Veterinarski tehničar je četverogodišnji obrazovni program u srednjoj školi koji priprema učenike za rad u veterinarskim stanicama, klinikama, farmama i drugim ustanovama za brigu o životinjama. Program uključuje učenje o anatomiji, fiziologiji i patologiji životinja, te osnovama veterinarske medicine, farmakologije i prehrane životinja. Učenici stječu praktične vještine u asistiranju veterinarima tokom pregleda, operacija, dijagnostičkih postupaka, te pružanju prve pomoći i njezi životinja. Kroz nastavu se obrađuju i teme poput uzgoja i reprodukcije životinja, kontrole zaraznih bolesti, te higijene i zaštite životne sredine. Praktična nastava i stručna praksa odvijaju se u veterinarskim ustanovama i na farmama, omogućavajući učenicima stjecanje iskustva u stvarnim radnim uvjetima. Nakon završetka programa, veterinarski tehničari su osposobljeni za rad u različitim sektorima koji se bave zdravljem i dobrobiti životinja ili za nastavak obrazovanja na visokim školama i fakultetima.

Trogodišnji programi obrazovanja:

Kuhar

Kuhar je trogodišnji obrazovni program koji učenicima pruža praktična i teoretska znanja potrebna za rad u kuhinjama restorana, hotela i drugih ugostiteljskih objekata. Program obuhvaća učenje o pripremi raznovrsnih jela, poznavanju namirnica, kulinarskim tehnikama, te pravilima higijene i sigurnosti u radu. Praktična nastava se odvija u školskom praktikumu i kroz praksu u ugostiteljskim objektima, omogućavajući učenicima da steknu realno iskustvo u radu s hranom. Po završetku programa, učenici su osposobljeni za rad u raznim ugostiteljskim objektima kao kuhari ili pomoćni kuhari, uz mogućnost daljeg stručnog usavršavanja.

Frizer (JMO)

Frizer (JMO – jedinstveni model obrazovanja) je trogodišnji obrazovni program u srednjoj školi koji učenicima pruža teorijska i praktična znanja potrebna za rad u frizerskim salonima. Program obuhvaća učenje o tehnikama šišanja, oblikovanja, bojanja i njezi kose, uz primjenu suvremenih trendova i stilova friziranja. Učenici stječu praktično iskustvo kroz rad u školskom praktikumu i obavljanju stručne prakse u frizerskim salonima, gde razvijaju vještine komunikacije s klijentima i uslužne kompetencije. Po završetku programa, frizeri su osposobljeni za samostalan rad u frizerskim salonima, otvaranje vlastitog obrta ili nastavak daljeg usavršavanja.

Konobar

Konobar je trogodišnji obrazovni program koji priprema učenike za rad u restoranima, hotelima, kafićima i drugim ugostiteljskim objektima. Program obuhvaća učenje o pravilima posluživanja hrane i pića, komunikaciji s gostima, poznavanju raznih vrsta jela i pića, te pravilima higijene i sigurnosti u radu. Kroz praktičnu nastavu u školi i stručnu praksu kod poslodavca u ugostiteljskim objektima, učenici stječu vještine u usluživanju gostiju, rukovanju opremom i uređajima, te upravljanju narudžbama i računima. Po završetku programa, konobari su osposobljeni za rad u različitim vrstama ugostiteljskih objekata, uz mogućnost daljeg usavršavanja i specijalizacije.

Kozmetičar (JMO)

Kozmetičar (JMO – jedinstveni model obrazovanja) je trogodišnji obrazovni program u srednjoj školi koji priprema učenike za rad u kozmetičkim salonima, wellness centrima i srodnim ustanovama. Program obuhvaća učenje o njezi lica i tijela, masaži, manikuri, pedikuri, depilaciji, te primjeni kozmetičkih preparata i aparata. Učenici stječu praktična znanja i vještine kroz rad u školskom praktikumu i obavljanjem stručne prakse u kozmetičkim salonima, uz razvijanje komunikacijskih i poslovnih vještina. Po završetku programa, kozmetičari su osposobljeni za pružanje širokog spektra kozmetičkih usluga, otvaranje vlastitog obrta ili nastavak daljeg usavršavanja.

Mesar

Mesar je trogodišnji obrazovni program u srednjoj školi koji priprema učenike za rad u mesnicama, prehrambenoj industriji i restoranima. Program obuhvaća učenje o klasifikaciji i obradi mesa, tehnikama rasijecanja i pripreme mesa, te pravilima higijene i sigurnosti u radu s prehrambenim proizvodima. Učenici stječu praktične vještine kroz rad s mesom, upoznaju se s tehnikama konzerviranja i skladištenja, te pripremom mesnih proizvoda i prerađevina. Po završetku programa, mesari su osposobljeni za rad u različitim sektorima prehrambene industrije.

Stručni predmeti tijekom školovanja:

Upravni referent:
  • Uvod u državu i pravo
  • Daktilografija
  • Uredsko poslovanje i dopisivanje
  • Upravni postupak
  • Uvod u obiteljsko pravo
  • Knjigovodstvo
  • Poduzetništvo s menadžmentom
  • Ustavni ustroj Republike Hrvatske
  • Radno pravo
  • Uvod u imovinsko pravo
Hotelijersko-turistički tehničar:
  • Tri strana jezika (Engleski, Njemački, Talijanski)
  • Ugostiteljstvo
  • Prehrana i poznavanje robe
  • Daktilografija s poslovnim dopisisvanjem
  • Poslovna psihologija s komunikacijom
  • Organizacija poslovanja i poduzeća
  • Statistika
  • Knjigovodstvo s bilanciranjem
  • Povijest umjetnosti i kulturna baština
  • Turizam i marketing
  • Praksa
Veterinarski tehničar:
  • Uvod u veterinarsku struku
  • Uzgoj domaćih životinja
  • Anatomija i patologija
  • Funkcije životoinjskog organizma
  • Osnove parazitskih bolesti
  • Lovstvo
  • Lijekovi i otrovi
  • Animalna higijena
  • Male životinje
  • Mikrobiologija i zarazne bolesti
  • Unutarnje bolesti domaćih životinja
  • Osnove kirurgije
Kuhar:
  • Kuharstvo
  • Poznavanje robe i prehrana
  • Osnove turizma
  • Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća
  • Ugostiteljsko posluživanje
  • Povijest hrvatske kulturne baštine
  • Praktična nastava
Konobar:
  • Poznavanje robe i prehrana
  • Ugostiteljsko posluživanje
  • Osnove turizma
  • Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća
  • Poslovna psihologija komunikacija
  • Kuharstvo
  • Turistička geografija Hrvatske
  • Marketing u turizmu
  • Povijest hrvatske kulturne baštine
  • Praktična nastava
Mesar:
  • Tehnologija zanimanja
  • Praktična nastava
Kozmetičar:
  • Osnove kozmetike
  • Kozmetologija
  • Primjenjena kemija
  • Tehnološke vježbe
  • Psihologija komunikacije
  • Anatomija i fiziologija
  • Ljekovito bilje
  • Dermatologija
  • Dijetetika
  • Dekorativna kozmetika
  • Praktična nastava
Frizer:
  • Tehnologija frizerstva
  • Poznavanje materijala
  • Psihologija komunikacije
  • Tehnološke vježbe
  • Zdravstveni odgoj
  • Ljekovito bilje
  • Dermatologija
  • Estetika i umjetnost
  • Dekorativna kozmetika
  • Tradicijske frizure
  • Praktična nastava
Skip to content