Obrazovni programi
Četverogodišnji programi obrazovanja:
Upravni referent
Upravni referent je četverogodišnji obrazovni program koji priprema učenike za rad u državnoj upravi, javnim službama i pravnim poslovima. Program uključuje učenje o osnovama prava, javne uprave, vođenja administrativnih postupaka, te primjene zakonskih propisa i regulativa. Učenici stječu znanja iz vođenja uredskog poslovanja, službene komunikacije, arhiviranja, te korištenja informatičkih alata za administrativne poslove. Praktični dio nastave provodi se kroz simulacije administrativnih poslova, simulirana suđenja i različite projekte. Po završetku programa, učenici su osposobljeni za obavljanje administrativnih i uredskih poslova u različitim državnim i privatnim institucijama ili nastavak obrazovanja na visokim školama i fakultetima.
Hotelijersko-turistički tehničar
Hotelijersko-turistički tehničar je četverogodišnji obrazovni program koji priprema učenike za rad u hotelijerstvu, turizmu i srodnim uslužnim djelatnostima. Program obuhvaća učenje stranih jezika, poznavanje turističkih destinacija, hotelijerskih operacija, kao i organizaciju turističkih aranžmana. Učenici stječu znanja o vođenju hotelskih objekata, pružanju kvalitetne usluge gostima te razvoju i promociji turističkih proizvoda. Nastava uključuje teorijske i praktične predmete. Završetkom ovog programa učenici stječu kvalifikacije za rad u različitim sektorima turizma i hotelijerstva ili nastavak obrazovanja na višim školama i fakultetima.
Veterinarski tehničar
Veterinarski tehničar je četverogodišnji obrazovni program u srednjoj školi koji priprema učenike za rad u veterinarskim stanicama, klinikama, farmama i drugim ustanovama za brigu o životinjama. Program uključuje učenje o anatomiji, fiziologiji i patologiji životinja, te osnovama veterinarske medicine, farmakologije i prehrane životinja. Učenici stječu praktične vještine u asistiranju veterinarima tokom pregleda, operacija, dijagnostičkih postupaka, te pružanju prve pomoći i njezi životinja. Kroz nastavu se obrađuju i teme poput uzgoja i reprodukcije životinja, kontrole zaraznih bolesti, te higijene i zaštite životne sredine. Praktična nastava i stručna praksa odvijaju se u veterinarskim ustanovama i na farmama, omogućavajući učenicima stjecanje iskustva u stvarnim radnim uvjetima. Nakon završetka programa, veterinarski tehničari su osposobljeni za rad u različitim sektorima koji se bave zdravljem i dobrobiti životinja ili za nastavak obrazovanja na visokim školama i fakultetima.
Trogodišnji programi obrazovanja:
Kuhar
Kuhar je trogodišnji obrazovni program koji učenicima pruža praktična i teoretska znanja potrebna za rad u kuhinjama restorana, hotela i drugih ugostiteljskih objekata. Program obuhvaća učenje o pripremi raznovrsnih jela, poznavanju namirnica, kulinarskim tehnikama, te pravilima higijene i sigurnosti u radu. Praktična nastava se odvija u školskom praktikumu i kroz praksu u ugostiteljskim objektima, omogućavajući učenicima da steknu realno iskustvo u radu s hranom. Po završetku programa, učenici su osposobljeni za rad u raznim ugostiteljskim objektima kao kuhari ili pomoćni kuhari, uz mogućnost daljeg stručnog usavršavanja.
Frizer (JMO)
Frizer (JMO – jedinstveni model obrazovanja) je trogodišnji obrazovni program u srednjoj školi koji učenicima pruža teorijska i praktična znanja potrebna za rad u frizerskim salonima. Program obuhvaća učenje o tehnikama šišanja, oblikovanja, bojanja i njezi kose, uz primjenu suvremenih trendova i stilova friziranja. Učenici stječu praktično iskustvo kroz rad u školskom praktikumu i obavljanju stručne prakse u frizerskim salonima, gde razvijaju vještine komunikacije s klijentima i uslužne kompetencije. Po završetku programa, frizeri su osposobljeni za samostalan rad u frizerskim salonima, otvaranje vlastitog obrta ili nastavak daljeg usavršavanja.
Konobar
Konobar je trogodišnji obrazovni program koji priprema učenike za rad u restoranima, hotelima, kafićima i drugim ugostiteljskim objektima. Program obuhvaća učenje o pravilima posluživanja hrane i pića, komunikaciji s gostima, poznavanju raznih vrsta jela i pića, te pravilima higijene i sigurnosti u radu. Kroz praktičnu nastavu u školi i stručnu praksu kod poslodavca u ugostiteljskim objektima, učenici stječu vještine u usluživanju gostiju, rukovanju opremom i uređajima, te upravljanju narudžbama i računima. Po završetku programa, konobari su osposobljeni za rad u različitim vrstama ugostiteljskih objekata, uz mogućnost daljeg usavršavanja i specijalizacije.
Kozmetičar (JMO)
Kozmetičar (JMO – jedinstveni model obrazovanja) je trogodišnji obrazovni program u srednjoj školi koji priprema učenike za rad u kozmetičkim salonima, wellness centrima i srodnim ustanovama. Program obuhvaća učenje o njezi lica i tijela, masaži, manikuri, pedikuri, depilaciji, te primjeni kozmetičkih preparata i aparata. Učenici stječu praktična znanja i vještine kroz rad u školskom praktikumu i obavljanjem stručne prakse u kozmetičkim salonima, uz razvijanje komunikacijskih i poslovnih vještina. Po završetku programa, kozmetičari su osposobljeni za pružanje širokog spektra kozmetičkih usluga, otvaranje vlastitog obrta ili nastavak daljeg usavršavanja.
Mesar
Mesar je trogodišnji obrazovni program u srednjoj školi koji priprema učenike za rad u mesnicama, prehrambenoj industriji i restoranima. Program obuhvaća učenje o klasifikaciji i obradi mesa, tehnikama rasijecanja i pripreme mesa, te pravilima higijene i sigurnosti u radu s prehrambenim proizvodima. Učenici stječu praktične vještine kroz rad s mesom, upoznaju se s tehnikama konzerviranja i skladištenja, te pripremom mesnih proizvoda i prerađevina. Po završetku programa, mesari su osposobljeni za rad u različitim sektorima prehrambene industrije.
Stručni predmeti tijekom školovanja:
Upravni referent:
- Uvod u državu i pravo
- Daktilografija
- Uredsko poslovanje i dopisivanje
- Upravni postupak
- Uvod u obiteljsko pravo
- Knjigovodstvo
- Poduzetništvo s menadžmentom
- Ustavni ustroj Republike Hrvatske
- Radno pravo
- Uvod u imovinsko pravo
Hotelijersko-turistički tehničar:
- Tri strana jezika (Engleski, Njemački, Talijanski)
- Ugostiteljstvo
- Prehrana i poznavanje robe
- Daktilografija s poslovnim dopisisvanjem
- Poslovna psihologija s komunikacijom
- Organizacija poslovanja i poduzeća
- Statistika
- Knjigovodstvo s bilanciranjem
- Povijest umjetnosti i kulturna baština
- Turizam i marketing
- Praksa
Veterinarski tehničar:
- Uvod u veterinarsku struku
- Uzgoj domaćih životinja
- Anatomija i patologija
- Funkcije životoinjskog organizma
- Osnove parazitskih bolesti
- Lovstvo
- Lijekovi i otrovi
- Animalna higijena
- Male životinje
- Mikrobiologija i zarazne bolesti
- Unutarnje bolesti domaćih životinja
- Osnove kirurgije
Kuhar:
- Kuharstvo
- Poznavanje robe i prehrana
- Osnove turizma
- Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća
- Ugostiteljsko posluživanje
- Povijest hrvatske kulturne baštine
- Praktična nastava
Konobar:
- Poznavanje robe i prehrana
- Ugostiteljsko posluživanje
- Osnove turizma
- Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća
- Poslovna psihologija komunikacija
- Kuharstvo
- Turistička geografija Hrvatske
- Marketing u turizmu
- Povijest hrvatske kulturne baštine
- Praktična nastava
Mesar:
- Tehnologija zanimanja
- Praktična nastava
Kozmetičar:
- Osnove kozmetike
- Kozmetologija
- Primjenjena kemija
- Tehnološke vježbe
- Psihologija komunikacije
- Anatomija i fiziologija
- Ljekovito bilje
- Dermatologija
- Dijetetika
- Dekorativna kozmetika
- Praktična nastava
Frizer:
- Tehnologija frizerstva
- Poznavanje materijala
- Psihologija komunikacije
- Tehnološke vježbe
- Zdravstveni odgoj
- Ljekovito bilje
- Dermatologija
- Estetika i umjetnost
- Dekorativna kozmetika
- Tradicijske frizure
- Praktična nastava