Obrazovni programi

Četverogodišnji programi obrazovanja:

Upravno-poslovni referent

Upravno-poslovni referent je četverogodišnji obrazovni program koji priprema učenike za rad u državnoj upravi, javnim službama i pravnim poslovima. Program uključuje učenje o osnovama prava, javne uprave, vođenja administrativnih postupaka, te primjene zakonskih propisa i regulativa. Učenici stječu znanja iz vođenja uredskog poslovanja, službene komunikacije, arhiviranja, te korištenja informatičkih alata za administrativne poslove. Praktični dio nastave provodi se kroz simulacije administrativnih poslova, simulirana suđenja i različite projekte. Po završetku programa, učenici su osposobljeni za obavljanje administrativnih i uredskih poslova u različitim državnim i privatnim institucijama ili nastavak obrazovanja na visokim školama i fakultetima.

Turistički tehničar destinacije

Turistički tehničar destinacije je četverogodišnji obrazovni program koji priprema učenike za rad u hotelijerstvu, turizmu i srodnim uslužnim djelatnostima. Program obuhvaća učenje stranih jezika, poznavanje turističkih destinacija, hotelijerskih operacija, kao i organizaciju turističkih aranžmana. Učenici stječu znanja o vođenju hotelskih objekata, pružanju kvalitetne usluge gostima te razvoju i promociji turističkih proizvoda. Nastava uključuje teorijske i praktične predmete. Završetkom ovog programa učenici stječu kvalifikacije za rad u različitim sektorima turizma i hotelijerstva ili nastavak obrazovanja na višim školama i fakultetima.

Veterinarski tehničar

Veterinarski tehničar je četverogodišnji obrazovni program u srednjoj školi koji priprema učenike za rad u veterinarskim stanicama, klinikama, farmama i drugim ustanovama za brigu o životinjama. Program uključuje učenje o anatomiji, fiziologiji i patologiji životinja, te osnovama veterinarske medicine, farmakologije i prehrane životinja. Učenici stječu praktične vještine u asistiranju veterinarima tokom pregleda, operacija, dijagnostičkih postupaka, te pružanju prve pomoći i njezi životinja. Kroz nastavu se obrađuju i teme poput uzgoja i reprodukcije životinja, kontrole zaraznih bolesti, te higijene i zaštite životne sredine. Praktična nastava i stručna praksa odvijaju se u veterinarskim ustanovama i na farmama, omogućavajući učenicima stjecanje iskustva u stvarnim radnim uvjetima. Nakon završetka programa, veterinarski tehničari su osposobljeni za rad u različitim sektorima koji se bave zdravljem i dobrobiti životinja ili za nastavak obrazovanja na visokim školama i fakultetima.

Referent za poslovnu ekonomiju

Referent za poslovnu ekonomiju je četvorogodišnji obrazovni program u srednjoj školi koji priprema učenike za rad u poslovnom, financijskom i administrativnom sektoru. Program obuhvaća učenje o osnovama ekonomije, računovodstvu, financijama, marketingu i poduzetništvu. Učenici se upoznaju s poslovanjem poduzeća, vođenjem knjigovodstvenih evidencija, izradom poslovnih planova i analizom tržišta. Važan dio nastave čini i primjena informacijske tehnologije u poslovanju te razvoj komunikacijskih i organizacijskih vještina. Praktična nastava i stručna praksa provode se u suradnji s poduzećima, bankama i drugim institucijama, čime učenici stječu iskustvo u stvarnom poslovnom okruženju. Po završetku školovanja, učenici su osposobljeni za rad u različitim poslovnim sektorima ili nastavak obrazovanja na ekonomskim i srodnim fakultetima.

Kozmetičar

Kozmetičar  je četverogodišnji obrazovni program u srednjoj školi koji priprema učenike za rad u kozmetičkim salonima, wellness centrima i srodnim ustanovama. Program obuhvaća učenje o njezi lica i tijela, masaži, manikuri, pedikuri, depilaciji, te primjeni kozmetičkih preparata i aparata. Učenici stječu praktična znanja i vještine kroz rad u školskom praktikumu i obavljanjem stručne prakse u kozmetičkim salonima, uz razvijanje komunikacijskih i poslovnih vještina. Po završetku programa, kozmetičari su osposobljeni za pružanje širokog spektra kozmetičkih usluga, otvaranje vlastitog obrta ili nastavak daljeg usavršavanja.

Trogodišnji programi obrazovanja:

Kuhar

Kuhar je trogodišnji obrazovni program koji učenicima pruža praktična i teoretska znanja potrebna za rad u kuhinjama restorana, hotela i drugih ugostiteljskih objekata. Program obuhvaća učenje o pripremi raznovrsnih jela, poznavanju namirnica, kulinarskim tehnikama, te pravilima higijene i sigurnosti u radu. Praktična nastava se odvija u školskom praktikumu i kroz praksu u ugostiteljskim objektima, omogućavajući učenicima da steknu realno iskustvo u radu s hranom. Po završetku programa, učenici su osposobljeni za rad u raznim ugostiteljskim objektima kao kuhari ili pomoćni kuhari, uz mogućnost daljeg stručnog usavršavanja.

Frizer

Frizer je trogodišnji obrazovni program u srednjoj školi koji učenicima pruža teorijska i praktična znanja potrebna za rad u frizerskim salonima. Program obuhvaća učenje o tehnikama šišanja, oblikovanja, bojanja i njezi kose, uz primjenu suvremenih trendova i stilova friziranja. Učenici stječu praktično iskustvo kroz rad u školskom praktikumu i obavljanju stručne prakse u frizerskim salonima, gde razvijaju vještine komunikacije s klijentima i uslužne kompetencije. Po završetku programa, frizeri su osposobljeni za samostalan rad u frizerskim salonima, otvaranje vlastitog obrta ili nastavak daljeg usavršavanja.

Konobar

Konobar je trogodišnji obrazovni program koji priprema učenike za rad u restoranima, hotelima, kafićima i drugim ugostiteljskim objektima. Program obuhvaća učenje o pravilima posluživanja hrane i pića, komunikaciji s gostima, poznavanju raznih vrsta jela i pića, te pravilima higijene i sigurnosti u radu. Kroz praktičnu nastavu u školi i stručnu praksu kod poslodavca u ugostiteljskim objektima, učenici stječu vještine u usluživanju gostiju, rukovanju opremom i uređajima, te upravljanju narudžbama i računima. Po završetku programa, konobari su osposobljeni za rad u različitim vrstama ugostiteljskih objekata, uz mogućnost daljeg usavršavanja i specijalizacije.

Prodavač

Prodavač je trogodišnji obrazovni program u srednjoj školi koji priprema učenike za rad u trgovinama i drugim maloprodajnim objektima. Program obuhvaća učenje o prodajnim tehnikama, komunikaciji s kupcima, poznavanju robe i pravilima izlaganja proizvoda. Učenici stječu praktične vještine kroz rad u školskim radionicama i praksu u trgovinama, gdje uče rukovati robom, blagajnama i skladišnom dokumentacijom. Po završetku programa, prodavači su osposobljeni za samostalan rad u trgovini, s mogućnošću daljeg usavršavanja i napredovanja u maloprodajnom sektoru.

Mesar

Mesar je trogodišnji obrazovni program u srednjoj školi koji priprema učenike za rad u mesnicama, prehrambenoj industriji i restoranima. Program obuhvaća učenje o klasifikaciji i obradi mesa, tehnikama rasijecanja i pripreme mesa, te pravilima higijene i sigurnosti u radu s prehrambenim proizvodima. Učenici stječu praktične vještine kroz rad s mesom, upoznaju se s tehnikama konzerviranja i skladištenja, te pripremom mesnih proizvoda i prerađevina. Po završetku programa, mesari su osposobljeni za rad u različitim sektorima prehrambene industrije.

Strukovni moduli u prvom razredu:

Referent za poslovnu ekonomiju:
  • Uvod u poduzetništvo
  • Informacijsko komunikacijske tehnologije u uredskom poslovanju
  • Osnove računovodstva
  • Uvod u osobne financije
  • Uvod u poslovne komunikacije
  • Daktilografija u uredskom poslovanju
  • Strani jezik struke 1 (EJ, NJ, TJ)
  • Strani jezik struke 2 (EJ, NJ, TJ)
  • Strani jezik struke 4 – sturčna praksa u inozemstvu i sudjelovanje u projektima
Upravno-psolovni referent:
  • Osnove prava
  • Osnove ustavnog prava
  • Osnove poslovnog komuniciranja
  • Pravno okruženje poslovanja
  • Osnove daktilografije
  • Informatika u uredskom poslovanju
  • Financijska pismenost
  • Osnove poduzetništva
  • Strani jezik struke 1 (EJ, NJ, TJ)
Turistički tehničar destinacije
  • Zaštita na radu u turizmu i ugostiteljstvu
  • Turistički sustav
  • Održivi razvoj turizma
  • Poslovanje u turizmu
  • Komunikacijske vještine u turizmu
  • Temeljni čimbenici turističkih destinacija
  • Strani jezik u turizmu 1 (EJ, NJ,FJ, TJ)
  • Poslovni strani jezik u turizmu 1 (NJ, FJ, TJ)
Veterinarski tehničar:
  • Anatomija domaćih životinja
  • Uvod u veterinarstvo
  • Uzgoj proizvodnja i higijena domaćih životinja
  • Osnove mehanike materijalne točke
  • čovjek i zdravlje
  • Građa atoma i vrste kemijskog vezivanja
  • Latinski jezik struke
  • Informacijsko-komunikacijska tehnologija
Kozmetičar:
  • Fizika u struci
  • Kemija u struci
  • Komunikacija
  • Uvod u kozmetičku njegu
  • Osnove kozmetičke masažne tehnike lica i tijela
  • Osnovne kozmetičke vještine
Kuhar:
  • Komunikacija u ugostiteljstvu
  • Higijena i ekologija
  • Organizacija rada u ugostiteljstvu
  • Procesi obrade namirnica
  • Temeljne vještine u ugostiteljstvu
  • Primjenjena matematika
Konobar:
  • Komunikacija u ugostiteljstvu
  • Higijena i ekologija
  • Organizacija rada u ugostiteljstvu
  • Procesi obrade namirnica
  • Temeljne vještine u ugostiteljstvu
  • Primjenjena matematika
Mesar:
  • Zaštita na radu
  • Osnove matematike
  • Zaštita zdravlja i okoliša
  • Sirovine u proizvodnji mesa i mesnih proizvoda
  • Komunikacija
  • Prirodne znanosti u struci
  • Rad u klaonici i mesnici
Frizer:
  • Frizerske procedure u frizerskom salonu
  • Osnove frizerske struke
  • Primjena komunikacijskih vještina u postupku zapošljavanja
  • Osnove matematike
  • Osnove frizerskih vještina
  • Kemija u frizerstvu
  • Preparati u frizerstvu
Prodavač:
  • Maloprodaja
  • Prehrambena roba
  • radni procesi u nabavi
  • Osnove matematike
  • Uvod u poslovanje prodavaonice
  • Aranžiranje i estetsko oblikovanje
  • Zapošljavanje u maloprodaji
  • Radne procedure u prodavaonici
Skip to content